Space Monitor update blog

Sinds mijn vorige blog is er behoorlijk wat veranderd in mijn project. Het leek me een goed moment voor een update, waarin ik je vertel over de vorderingen die ik heb gemaakt, zowel op software- als hardwarevlak. Er zijn veel verbeteringen doorgevoerd, van accuraat batterijbeheer tot 3D-model verbeteringen. Ook heb ik een timelapse van Mars en de ISS ter demonstratie.

Firmware Verbeteringen

  1. Batterijbeheer: Nauwkeurig uitlezen van batterijpercentage en het detecteren van de laadkabel.
  2. Bugfixes: Uiteraard zijn er ook verschillende bugs opgelost die het systeem verstoren, wat het geheel nu een stuk stabieler maakt.
  3. Weertype opvragen: Er wordt elke 10 minuten automatisch gekeken wat het huidige weer is, dit wordt weergegeven door middel van een icoontje; Regen / Bewolkt / Sneeuw etc
  4. Tracking van ISS en Mars: Het is nu mogelijk om zowel het ISS als Mars in real-time te volgen.
  5. OS Upgrade: Ik heb het besturingssysteem geüpgraded naar de laatste versie, wat de algehele prestaties van het systeem heeft verbeterd.
  6. QR-code Access Point: Het verbinden met de access point van de Space Monitor is nu eenvoudiger dankzij de QR-code. Deze kan gescand worden waardoor je smartphone automatisch verbinding kan maken met de AP.
  7. Memory Manager en Factory Reset: Het geheugenbeheer is verbeterd en ik heb de optie toegevoegd om het systeem naar de fabrieksinstellingen te resetten, mocht dat nodig zijn.
  8. UI Verbeteringen: De gebruikersinterface heeft veel kleine aanpassingen en verbeteringen gekregen.

Hardware Verbeteringen

  1. Snellere en Nieuwere Microcontroller (ESP32 S3): De ESP32 S3 is veel krachtiger en heeft meer geheugen.
  2. Componenten Geschikt voor Motoren: Ik heb componenten geïntroduceerd die beter geschikt zijn voor motoren, wat de prestaties van de bewegende delen (zoals de rocket pointer) ten goede komt.
  3. Nieuw LCD Scherm: Ik heb een nieuw LCD-scherm met een flat cable connector geïnstalleerd, wat de installatie en connectie aanzienlijk vereenvoudigt.
  4. Status LEDs: De toevoeging van status LEDs maakt het nu makkelijker om te zien in welke staat het systeem verkeert.
  5. Plug-and-Play Sensor (Voorbereiding voor toekomst): In de toekomst wil ik een sensor toevoegen voor het kalibreren van het noorden.

Timelapse

Mars timelapse

ISS Timelapse

3D Model Verbeteringen

  1. Nieuwe Rocket Pointer: De rocket pointer is vernieuwd, zodat het nu makkelijker is om objecten in de ruimte aan te wijzen.
  2. Gear Margin Verbeteringen: De speling in de tandwielen is verbeterd, waardoor de bewegingen nu veel soepeler en preciezer zijn.

Wat Staat er op de Planning?

  1. Remote firmware update – Updates op afstand uitvoeren via WiFi.
  2. Pluggable sensor – Automatische kalibratie voor het noorden.
  3. Simulatie van planeetbewegingen – Zien hoe planeten zich de komende uren of dagen verplaatsen.
  4. Uitgebreide tracking – Mogelijkheid tot volgen van Venus, Mercurius, Jupiter, Saturnus, Uranus en Neptunus.

Er staat dus nog genoeg op de planning! Voor nu ben ik erg blij met de vooruitgang en ik kijk ernaar uit om verder te ontwikkelen.

© Prompt. All rights reserved. Crafted by Kevin Assen